Vera

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg

Titel: Vera
Forfatter: Mette Vedsø
Forlag: Forum
Målgruppe: 9-11 år - let at læse
Bestilling: Online>>

Skilsmisse og hjertesorg
Forfatteren Mette Vedsø rammer fuldstændigt plet med sin nye letlæsningsbog ”Vera”. Bogen handler om at være skilsmissebarn, og er henvendt til piger i alderen 8 – 12 år. ”Vera” er skrevet med en fantastisk indlevelse, respekt og forståelse, for hvordan, det er at stå midt i det følelsesmæssige kaos en skilsmisse efterlader. Både børn, der selv er berørt at skilsmisse og kammerater til disse, vil få massevis ud af Mette Vedsøs lille kloge og rammende bog om pigeliv, og tiden efter en skilsmisse i særdeleshed. Mette Vedersø fortæller med en nænsom og indsigtsfuld forfatterstemme.

Veras smerte og håb
I ”Vera” følger vi pigen af samme navn, da hendes forældre går fra hinanden. Vera flytter med sin mor til en mindre landsby, og må derfor skifte skole. Faren bliver boende i byen med sin nye kæreste. For Vera er det hårdt at skulle iagttage morens sorg og smerte, samtidig med at faren og den nye kæreste er jublende glade og nyforelskede. Vera skriver en ønskeseddel, og håber på at forældrene går tilbage til hinanden ligesom hun drømmer om at få en hund, blive venner med børnene i den ny skole og se sin mor være glad igen. Men findes der mon mirakler?

Hudløst
”Vera” er en smuk og utrolig følsom bog om de svære spørgsmål, der melder sig når ens forældre bliver skilt. Vi kommer ind i Veras tankeverden og følger den ruchebanetur, hun må ud på da hun skal videre efter mor og far er flyttet fra hinanden. At det er børnene, der betaler den største pris ved en skilsmisse ved vi godt. ”Vera” viser levende og troværdigt, hvor hårdt det er, for både mor og datter at komme oven vande. Og hvor svært det er, altid at gøre tingene rigtigt, når familien skal videre hver for sig. For hvordan håndtere man lige hinandens følelser på godt og ondt? Vera er en indesluttet pige, der har svært ved at vise sine følelser. Mette Vedsø har en fin evne til, at fortælle om følelser og reaktioner på de typiske problemer, der opstår i kølvandet på en skilsmisse.

Lille genistreg
De sort-hvide illustrationer af Simon Væth understreger det voldsomme følelsesmæssige kaos, Vera oplever. På mange måder er de simple og enkle stregtegninger med til at vise, det på engang hjerteskærende og livsbekræftende drama. Sorg, smerte, vrede og håb! Tegninger og indhold smelter så at sige sammen i deres alvor og gru, men rummer også et vigtigt strejf af optimisme og lune. Historien er suverænt fortalt for målgruppen, og vækker trods sit barske emne alligevel håb og tillid om at overleve og rumme selv de sværeste udfordringer barndomlivet byder på. Mette Vedersø giver – heldigvis - plads og lov til de ”forbudte følelser” som vrede, frustration og skuffelser over selv ens nærmeste. ”Vera” er en aldeles strålende lille børnebog, skrevet så godt at det indimellem gør ondt i maven, fordi forfatteren rammer så dybt og rigtigt. En vigtigt bog om at finde vej ud af modgang.


Fakta om bogen ...:
”Vera” er udgivet i Forums letlæsningsserie Zoom Ind, der henvender sig til børn i indskolingsfasen.
Bogen har et lix på 19.© Nønne Lønne Votborg 2011 for BarneGuiden.dk.