Seks tip til et bæredygtigt børnelivDen bæredygtige udvikling vil ingen ende tage. Måske fordi bæredygtighed handler om at tage hensyn. Hensyn til naturen, os selv og ikke mindst vores kommende generationer. Her får du seks enkle råd til, hvordan du med små ændringer i hverdagen kan inkludere dine små i et bæredygtigt børneliv.

1. Køb økologisk børnetøj
Økologisk børnetøj behøver ikke at være uinspireret og kedeligt. Tværtimod. Faktisk tjener køb af økologisk tøj mere end bare ét formål. For det første nedsætter du mængden af skadelige stoffer i dit barns verden. Da økologisk tøj er lavet af naturlige fibre og produceret under skrappe krav mht. brug af kemikalier, er det mere hudvenligt og minimerer risiko for allergiske reaktioner. For det andet bidrager du til en renere verden, heriblandt bedre arbejdsforhold for mange mennesker. Og i dag findes der rent faktisk et bredt sortiment af bæredygtigt tøj til børn. Tilmed et inspirerende, funktionelt og virkelig fint sortiment. Husk at kigge efter GOTS certificering på tøjet (GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD), det betyder både, at produktionen er økologisk og menneskerettighederne respekteres.

Vidste du, at:
1. Landbrugsarealer opdyrket med konventionel bomuld udgør ca. 2,5% af det samlede landbrugsareal på verdensplan, men står for næsten 25% af det samlede pesticidforbrug.
2. Huden er kroppens største organ, som både afgiver og optager stoffer. Derfor er det også vigtigt at passe på, hvad vi kommer på huden - fra creme til tøj.


2. Én kødfri dag om ugen
Kød smager skønt. Ingen tvivl om det. Men kødproduktion er en af de helt store udledere af drivhusgasser på verdensplan. Ved at droppe kødet bare én enkelt dag om ugen kan du bidrage til et bæredygtigt miljø. Og med alle de skønne kødfrie retter, der findes opskrifter på i dag, kan du lave alverdens kreative retter, som selv de mindste vil synes om. Måske en vegetarlasagne bliver et hit hos dit barn.

3. Urban Farming i børnehøjde
Havearbejde kan synes som en sur pligt, der bare skal overstås. Sådan behøver det ikke at være. Slet ikke hvis du inkluderer dine børn i arbejdet. Giv dem haveredskaber i børnestørrelse og lad dem vande planter, blomster og frø. På den måde giver du dine børn en forståelse af, hvad der skal til, for at blomster og salaten eller ærterne, de spiser, kan vokse. Dette kan du sagtens gøre, selvom du bor i en storby, hvor altankasser eller krukker kan erstatte havearealet. Mon ikke en regnorm eller et par larver kan få smilet frem.

4. Genbrug dit barns tøj
Genbrug, vintage eller second hand. Kald det hvad du vil, men fælles for alle begreber er, at de dækker over det samme princip. Tøj kan have mere end én ejer. Det kan genbruges. Andre kan få glæde af noget, du ikke længere har brug for eller synes om. Især inden for børnemode er genbrug et hyppigt omtalt fænomen, da de små vokser så hurtigt ud af sit tøj. Og hey, så er tanken om at ”dele” egentlig meget rar, ik?

5. Byt tivolituren ud med en dag på bondegården
Selvfølgelig skal der være plads til en tur i Tivoli. Eller Lalandia. Eller hvad med en dag på landet. Derude hvor køer græsser, køer bliver malket og æg produceres i hobetal. På den økologiske bondegård vil dit barn helt sikkert finde glæde i at se på dyr, gå i mudder og i bedste fald forstå, hvor kødbollerne, pølserne eller mælken kommer fra – et økologisk landbrug er naturligvis et must. Afhængig af dit barns alder kan du jo snige et par bevingede ord ind om vigtigheden af økologisk opdrættede dyr.

6. Skænk vandspild en kærlig tanke
For børn er vand en uudtømmelig ressource. Det kommer jo bare ud af vandhanen. Hele tiden. Og når man vil have det. Vand bidrager til en masse sjov og leg hos børnene, præcis som det skal være. Men engang imellem er det en rigtig god idé at skænke vandspild en kærlig tanke. Du behøver ikke at løfte pegefingeren, men kærligt fortælle, hvor vigtigt det er ikke at lade vandhanen eller haveslangen løbe. Hvis børnene er lidt ældre, kan du fx opfordre til korte bade og slukke for vandet mens i børster tænder.


----------------------------------------------------------------------------------------
Udviklet af børnetøjsmærket Serendipity Organics der designer og producerer bæredygtigt børnetøj,

Bag Serendipity Organics står de to søstre Anne-Sofie og Caroline, der er dedikerede til at designe lækkert og økologisk tøj til babyer og børn. Inspirationen finder de i den skandinaviske designtradition, der trækker tråde til naturen og Nordens lyse, blide farver og former. Ud fra devisen om at børn skal have rum og bevægelsesfrihed til at lege og have det sjovt.