Kan man ændre barnets sovemønster?

Hej Charlotte,

Vi blev for 4 måneder siden forældre til en pige. Hun har indtil nu sovet fra kl. 19.30 og til ca. 06.30 - kun afbrudt af, at hun ville spise to gange de første 3 måneder og senest en gang ved 4-5 tiden.
Men nu er hun begyndt at vågne ved 1-tiden, og selvom jeg både har givet hende flaske og prøvet den hårde måde med at blive ved med at putte hende, så kan jeg ikke få hende til at sove. Mange gange er kl. 5 inden hun sover igen og så vågner hun kl. 6.30 igen. Hvad skal jeg gøre?

Hilsen en meget træt mor

___________________

Kære trætte mor

Tillykke med jeres lille datter.

Først vil jeg sige til dig, der er ikke noget at sige til, at du er godt træt, hvis det som oftest er sådan, at du ikke får søvn om natten i flere timer. Er der noget der kan tære på kræfterne, er det manglende nattesøvn. Du og din mand må hjælpe og støtte hinanden igennem denne periode, hvor jeres datter er længe om at finde ro om natten efter et måltid.

Det er vigtigt, du får noget søvn, så du får samlet nye kræfter. Hvis det er muligt, så prøv også engang i mellem at lade din mand tage over, så du kan få noget sammenhængende søvn. Aftal f.eks. at han tager den ene eller begge nætter i weekenden, så du sover igennem.

Det kan være svært at gennemskue, hvad det er der gør at din datter pludselig ikke vil sove om natten.
De fleste forældre oplever i perioder, at deres lille barn ikke sover sådan som forventet, og som ville være bedst for både barn og forældre. Nogle gange kan man ikke finde forklaringen, men det er altid en hård og opslidende periode for alle i den lille familie.

Husk i disse perioder også på alle de små, dejlige gyldne øjeblikke, der er på andre tidspunkter i løbet af dagen. Hjælp hinanden med at holde disse for øje, for det letter lidt, at det ikke udelukkende er sovevanskelighederne der er i fokus.
Dét der hjælper os forældre i gennem disse udfordrende perioder, er alle de gode og skønne øjeblikke vi også har med barnet. Det er dem der er med til at vi klarer også de lidt mere udmattende og vanskelige perioder.

Jeg vil råde dig til at tale med din sundhedsplejerske, hun ved en hel masse om børns søvn og hun kender tillige også jeres lille datter, så hun vil kunne råde dig ud fra sit kendskab til hende. Hvis der er lang tid til hun skal komme, så ring evt. til hende og spørg om et ekstra besøg eller få noget rådgivning i telefonen.

Hvis du er i en mødregruppe, så er det også en god ide at tale med de andre i gruppen om, hvorvidt de har oplevet det samme. Jeg er temmelig sikker på, at du vil erfare, at det har de! Det er vældig befriende at opdage, at andre har det som een selv, og deres forståelse vil være rigtig dejlig og stor, fordi de selv er i samme situation.

Jeg håber, at du må få en god snak med din sundhedsplejerske, som jeg tror vil kunne råde og støtte dig.

Jeg ønsker jer held og lykke i tiden fremover med jeres lille datter.

Venlig hilsen