Flere fælles familiemåltider!

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Allerede med den farverige forside, der viser glade børn med appetit på madlavningens kunst og det, at nyde gode råvarer vinder ”Marthas måltider" en stor plads i mit hjerte! Her er nemlig en kogebog for daginstitutioner og børnefamilier, der vil mere end formidle opskrifter. Kokken Nikolaj Løngreen og lederen af daginstitutionen Martha Hjemmet, Anna Fisker viser med dette herlige kogebogsprojekt at både børn og mad fortjener stor respekt! På Martha er det fælles måltid en vigtig ting og der er al mulig god grund til at fremhæve dette.

Det fælles måltid
I mange hjem kan det knibe med at få tid og kræfter til at lave mad, for derpå at samles omkring et veldækket bord og nyde det fælles måltid. Men "Marthas måltider" fortæller, hvorfor det er en god idé og giver en perlerække af opskrifter, som vi kan bruge i hverdage og weekends. Måske handler det om prioritering og om, at erkende at det er okay med den samme ret to dage i træk eller evt. opvarmet på ny efter en tur på frost. For det tager tid at lave ordentlig mad fra bunden. Især når kokken hedder Nikolaj Løngreen og tidligere har været køkkenchef og restauratør.

Mad børn ka´ li´
Nikolaj Løngreens opskrifter vil få mundvandet til at løbe hos både far, mor og børn. Og vi tror gerne kokken, når han siger at der ikke findes kræsne børn på Martha. For opskrifterne er i dén grad afvekslende, idérige, farverige og smagfulde.
Vi kommer hele verden rundt takket være etniske børn og forældre, der har inspireret kok og personale ved fællesarrangementer på Martha, med spændende retter fra deres hjemmelande. Gode gamle danske retter ser også dagens lys med et twist. Måske fordi økonomien i en daginstitution nødvendiggør retter med indmad, skank og andre billigere udskæringer. Grøntsager og typiske vegetariske ingredienser spiller også fantastisk flot op i indtil flere retter. Fotografen er med når ungerne renser fisk, som naturligvis også finder plads i en række opskrifter. Alt sammen pirrer læserens nysgerrighed efter at smage!

Økologisk og lokal
Gode børneliv fortjener så ”ren” mad som muligt. I erkendelse heraf har Nikolaj Løngreen valg at indkøbe økologi primært og lave mest muligt fra bunden. Det er en god pointe at få med. Der købes naturligvis allerhelst lokale varer og oversøiske undgås så vidt muligt. At spise i sæson bør være selvfølgeligt, men det kniber ofte for mange af os. En kogebog, der tager afsæt heri er et plus for enhver familie.
Tidsangivelse og hvorvidt maden er fryseegnet savner jeg dog. Det vil højne bogen endnu mere, at børnefamilien kan planlægge herud fra.

Ren glæde
I en tid, hvor madpakker og bespisning i institutioner debatteres er bogen her også et godt og vigtigt indslag. Martha viser hvordan den ideelle løsning ser ud. Lækkert, hjemmelavet og fuld af smag. At være barn på Martha må være en frydefuld fornøjelse!

Opskrifter fra bogen ..:
Pesto
Bønnekroketter og linsebøffer

Fakta:
Forfattere: Nikolaj Løngreen, Anna Fisker, Helle Bøgelund Frederiksen