ECCO Walkathon og Hjerteforeningens ideer til den sunde skolemadpakke

I forbindelse med årets store danske gå-event, ECCO Walkathon, slår ECCO et slag for gode livsstilsvaner for hele familien. Motion er en ting, mad en anden ingrediens til et sundt liv.

En af tre ruter - Street Food ruten - går derfor over Papirøen, hvor man kan få fyldt maven op under gåturen. For at fejre 1. skoledag har Hjerteforeningen, der modtager en del af årets gå-penge, udvalgt et par gode opskrifter til den sunde skolemadpakke.


Husk at tilmelde dig til årets ECCO Walkathon og følg optakten på Eccowalkathon.dk

Vi har taget tråden op og fundet en række sunde og gode opskrifter til årets skolestart udviklet og anbefalet af Hjerteforeningen, der modtager en del af de penge, der gås ind med fødderne under ECCO Walkathon.

En af hovedprincipperne for en sund madpakke er, at der bruges fuldkornsbrød, rugbrød eller fuldkornspasta som det, der skal mætte i madpakken. Der bør indgå meget fisk, da mange børn ikke får nok. Grøntsager og årstidens frugter skal være en selvfølge i enhver madpakke i dit barns skoletaske.

Nedenfor kan du finde fornyet inspiration, når du i næste uge skal til at smøre den første madpakke til arvingerne.

FRÆKKEDELLER
Frikadeller med pasta, oliven og rå grønsager.



Spis 16 af frikadellerne til aftensmad og gem 4 indpakket i køleskabet til madpakken.

Ca. 20 stk. frikadeller

500 g hakket svine-, okse- eller lammekød, højst 10% fedt
1½ tsk salt
½ dl hvedemel
1 dl vand, eventuelt danskvand med brus
1 æg
evt. ¼-½ tsk stødt spidskommen eller 2 fed hvidløg eller 2 tsk karry
2 tsk oregano
2 spsk revet løg
1 spsk olie til stegning

Frækkedelle-dreng
(2 stk.)

75 g pasta, fx fuldkornsskruer
1 tsk olivenolie
salt og peber
4 frikadeller
4 grønne oliven med rødt fyld
2 gulerødder
4 blomkålsbuketter
¼ agurk

Tilbehør: 1 æble til hver

Sådan gør du
Kog pastaen efter anvisningen på emballagen. Hæld den i en sigte og overbrus den med koldt vand. Afdryp pastaen. Kom pastaen i en skål og vend olien i. Krydr med lidt salt og peber. Pastaen skal være frækkedelle-drengens mave.
Lav et lille hul i hver frikadelle, som du sætter en oliven fast i som øje. Skær gulerødder midt over og brug dem som arme. Brug blomkålsbuketterne som hænder. Skær ben og fødder af agurk og gulerod. Pak pasta, frikadeller og grønsager ned hver for sig i plastfilm eller i små dåser. Lav uhyret i madkasselåget eller på en medbragt plasttallerken, når det er spisetid. Pak en gaffel ned til at spise med.

Energi pr. madkasse: 1520 kJ (360 kcal)
Kulhydrat: 49 g
Fedt 11 g, heraf mættet fedt: 3,3 g

Frugt og grønt pr. person: 210 g



MADMUFFINS
Ca. 14 stk. med skinke, porrer og feta



Fyld
2 porrer
100 g kogt skinke i skiver
75 g soltørrede tomater
50 g fetaost i tern

Dej
3½ dl hvedemel
1½ dl grahamsmel eller fuldkornshvedemel
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
2 æg
4 tsk. olivenolie
1 spsk. honning
3 dl letmælks- eller skummetmælksyoghurt
2 tsk. tørret oregano eller timian

Dressing
3 dl letmælks- eller skummetmælksyoghurt
1 bundt purløg
Salt og peber

Salat
1 salathoved
1 agurk
1 lille løg

Sådan laver du fyld: Skær porrerne i skiver på ½ cm tykkelse og skyl dem i koldt vand i en skål. Afdryp porrestykkerne og damp dem i letsaltet vand i 4 minutter. Hæld vandet fra og lad porrerne køle af. Skær soltørrede tomater og skinke i små tern.

Sådan laver du dej: Bland hvedemel, grahamsmel, bagepulver og salt sammen. Pisk æg, olie, honning og yoghurt sammen. Pisk melblandingen sammen med æggemassen. Rør fyldet i dejen.
Fordel dejen i 14 muffinsforme og drys oregano eller timian på toppen. Bag muffinsene 15-20 minutter ved 180 grader. Prik i dem med en nål eller tandstik. Hvis der hænger dej ved, skal de bage længere. Tag muffinsformene ud af ovnen, og lad dem køle lidt af. De serveres lune, ikke brandvarme.

Sådan laver du dressing: Rør yoghurten med finthakket purløg og smag blandingen til med salt og peber.

Sådan laver du salat: Skyl og tør salaten og bræk den i store stykker. Skær agurken i skiver og løget i tynde skiver og fordel dem over salaten.

Servér muffins med salat og brug dressingen til begge dele.

Energi pr. person: 2600 kJ (620 kcal)
81 g
4 g

Frugt og grønt pr. person: Ca. 175 g

Tilføj kommentar

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
For at forhindre spam.