bal-løver og bænkevarmere

Forlag: Olivia
Forfatter: Hélène Wagn
Illustrationer: Rasmus Juul
Omfang: 96 sider
Pris: 149 kr.
Udgivelsesdato: 16.februar



Bal-løver og bænkevarmere – samt 78 andre sjove, gamle ord, der ikke må gå i glemmebogen.

Hvad betyder fx ’Lommesmerter’, hvad er en ’Bal-løve’, hvornår har man ’galgenhumor’, hvornår kan man være en ’Klamphugger’, hvad er en ’Bjørnetjeneste’ og en ’Nikkedukke’, er din far en ’Kleppert’ og hvornår kan man få ’Kvababbelse’?
Har dit barn har tendenser i ’Spørge Jørgen’-retning er Bal-løver og bænkevarmere en uundværlig bog, der sætter farver på sproget.
Tørvetriller, diskenspringer, pernittengryn, syvsover, spradebasse, svinkeærinde, krokodilletårer, hovskisnovski, molevit, tøffelhelt er også finurlige gamle ord, der kommer under lup og forklaring.

Desværre ligger mange af de sjove, gamle ord og samler støv i sprogskabet. Mange bliver næsten ikke brugt længere. Det er en skam, da det ofte er ord med en god historie. Ordet ’klamphugger’ var i gamle dage en rigtig arbejdsmand, der huggede klamper (små stykker træ) til at sætte under træskoene. Et dumt og kedeligt arbejde, som man ikke behøvede en uddannelse for at udføre. Med tiden har ordet ændret sig så meget, at det i dag bliver brugt om en person, som sjusker med tingene og ikke gør sit arbejde ordentligt.

Sproget er det hus, du bor i, siger Hélène Wagn. Du vælger selv om du vil krybe sammen i en lille bitte knaldhytte, eller om du vil slentre omkring i et slot med balsal, bibliotek, pejsestue og egen swimmingpool. Jo flere ord, du kender og kan bruge rigtigt i dit sprog, des større bliver dit hus. Så hvordan bor du? Fuld af farver og krydderi eller i sort/hvid?

Bal-løver og bænkevarmere er fuld af fantastiske, underfundige og sjove tegninger af Rasmus Juul.

Bogens skønne ord er truet på livet, fordi ingen gider bruge dem længere. Dermed er der risiko for, vil miste vores rødder, vores unikke danske kulturarv, mener Hélène Wagn. Hun er journalist og forfatter og har tidligere udgivet ’Skeletter i skabet og 73 andre talemåder forklaret for børn’