baby og søvn

Hej Charlotte
Et lille råd til mødre/fædre når de små skatter bliver meget vrede. Jeg har haft stort held med ved puttetid - at fortælle historier om Pigen Sonja (det er min datter på 3 år) Hvor jeg helt nøgternt gennemgår dagen. Jeg fortæller om små og store ting - og bl.a. at så blev pigen Sonja meget vred.... Eller jeg genfortæller situationen og spørger min datter ”Hvad sagde pigen Sonja til det?” - eller ”Hvad gjorde hun så?” Ikke noget med at værdi lade ordene med ord som f.eks. uartig eller fræk. Bare lige ud af landevejen... Så ved hun at jeg har set hende og hun får selv et redskab til at se på situationen efter stormen har lagt sig.
Man kan evt. spørge (hvis barnet er "stort" nok til det), hvad hun ville have brug for i situationen.

Måske kan andre forældre kan bruge det til noget.

Venlig hilsen
Julie A. Swane

_________________________________________________________________


Svar til Julie A. Swane.- og også til Rikke Vanggaard

Tak for jeres meget vedkommende kommentarer og fortællinger om hvordan I hos jer har fundet nogle gode ”putteritualer”, der virker i netop jeres familie.

Temaet børn og søvn, er der mange forældre der helt naturligt er meget optaget af.
For søvn er helt nødvendig for alle - både for dig som forældre og for dit lille barn. Netop mangel på søvn, og det pludselig ikke at være herre over sin egen søvn, er for de fleste en af de største udfordringer ved at blive forældre.

Rikke, jeg er helt enig i at børn ikke skal have en oplevelse at blive svigtet af far og mor, når det er svært at falde i søvn og overgive sig til søvnen. Det er selvfølgelig vigtig at huske på, at de helt små børn kun har gråden til at fortælle os, at der er noget der ikke er som det skal være for dem.
Det er altid vigtigt, at lytte efter og se på sit barn og prøve at finde ud af, hvad det er de fortæller os med deres gråd.

Det er en god ide at anbefale bogen: Sov igennem uden gråd her på siden, hvilket jeg også ser allerede er gjort af redaktionen på Barneguiden.

Jeg oplever i min praksis og når jer er på besøg i mødregrupper, forældre der er fuldstændig udmattet af, at de i månedsvis ikke har fået den søvn de har brug for.
Det kan være så ubeskrivelig hårdt og også gøre at man føler sig fuldstændig magtesløs og helt ”ude i torvene”.

Når jeg hører forældre fortælle om, at de nu har læst en bog, de tænker kan støtte dem, er det ofte forskellige bøger og dermed forskellige metoder de fortæller om.
Der er ingen tvivl om, at mange forældre forsøger sig med bogen: Sov igennem uden gråd af Elisabeth Pantley, og også at rigtig mange finder glæde og held med at bruge denne bog.

Andre bøger er også aktuelle for andre forældre, og jeg hører også forældre fortælle om brugen af: Godnat og sov godt af Eduard Estivill og Sylvia de Béjar.
Men min oplevelse er dog, at bogen: Sov igennem uden gråd efterhånden langt overgår Godnat og sov godt, efterhånden som den er blevet kendt efter den udkom på dansk i 2006.
(Godnat og sov godt mener jeg blev udgivet i Danmark i 2000, så den har jo været på markedet noget længere tid).

Min oplevelse er, at når forældre fortæller om brugen af begge bøger, er der mange der ikke ønsker at følge bøgerne slavisk, da det for mange ikke er muligt at få metoderne til at passe ind i netop deres lille familie. Jeg oplever med begge bøger, at det der sker, er at forældre får inspiration til at forsøge at skabe forandring i deres situation ved at læse i bøgerne, men at det altid er nødvendigt at tilpasse metoderne til netop deres barn og dem som forældre.

Sov igennem uden gråd er jo netop opbygget med en masse eksempler og konkrete anvisninger, der kan være med til at få uarbejdet en metode, som er tilpasset netop hver enkelt families situation. For det er jo meget vigtigt at huske på, at der ikke findes patentløsninger eller færdigstrikkede opskrifter, når det gælder om hvordan vi bedst hjælper vores børn, til at få gode sovevaner.

Jeg er dog også af den opfattelse, at denne nye bog skal hilses velkommen og jeg oplever som sagt mange forældre være glade for den inspiration de finder i at læse bogen.
Bogen er skrevet med en stor respekt for barnets unikke personlighed og udvikling.

Når jeg rådgiver forældre tager jeg altid sammen med forældrene udgangspunkt i at finde ud af, hvad der kan være den bedste løsning for netop deres familie og deres barn.
Jeg tror det er vigtigt vi som forældre er gode til at give plads til, at der er forskellige måder at løse problemer på, og give plads til at det er forskellige ting der hjælper i forskellige familier alt efter hvilket barn man har og hvilken situation familien for øvrigt er i.
Selvfølgelig er det vigtigt, at løsningerne er de bedste for vores børn, og børn skal ikke være bange og utrygge når de slutter dagen.
Det er vores ansvar som forældre at give vores børn gode sovevaner, men vi må også erkende at det i nogle situationer og for nogle forældre kan være en meget svær og udmattende opgave. Vi har brug for at støtte hinanden, når vi taler sammen f.eks. i mødregrupperne om hvordan vi gør det.
At I skriver om jeres erfaringer om hvordan det er godt i jeres familie, er en rigtig god ide og tak for at I vil fortælle og indvie andre i hvad der er godt for jer.
Jeg tror, at der er mange andre forældre der vil blive glade for at læse og høre om hvordan andre gør i situationen med at få sit barn til at sove.

At erkende at det er et problem, er den allervigtigste begyndelse på at skabe forandring. Det kan for mange forældre være rigtig svært at forklare andre, hvor omfattende problemet faktisk er, og om hvor udfordrende det er ikke mere at være herre over egen søvn. Så at læse om og høre om andres oplevelser kan være befriende og give håb om at det kan lykkes, trods at man lige nu står i en vanskelig situation, hvor man bare trænger til at få sit barn til at sove, så man også selv kan få indhentet noget af det søvnunderskud mange forældre med små børn befinder sig i.

Der ligger mange gode spørgsmål og beskrivelser i brevkassen fra forældre der oplever vanskeligheder i forbindelse med at få deres børn til at sove.

Med venlig hilsen
Psykolog
Charlotte Clemmensen